Puijo Summit 2024

Puijo Summit – ihmisen ja luonnon yhteisellä polulla

Puijo Summitin järjestäjät laativat vuosittain yhteisen julkilausuman.

Julkilausuma 28.6.2024:

POLKU TULEVAISUUTEEN 

Tämä maapallo, maa ja maakunta tarvitsevat enemmän kokonaiskestävyyteen perustuvaa sivistystä. Pohjois-Savossa tahdomme hidastaa luontokatoa ja sopeutua ilmastonmuutokseen edistämällä luonnon monimuotoisuutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.  

NYKYTILA  

Elämme monikriisien aikaa. Planeettamme riskirajat ovat jo ylittyneet monella rintamalla. Tällä vuosikymmenellä teemme valintoja, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja seuraavien lajisukupolvien elämään. Riskirajojen ylittyminen näkyy myös Pohjois-Savossa.  

Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy ennenkokemattomalla vauhdilla. Joka yhdeksäs Suomessa arvioiduista lajeista on uhanalainen. Makean veden vaelluskalojen populaatiot ovat pienentyneet puolessa vuosisadassa yli 80 prosenttia. Suomen lohikannoista jopa 90 prosenttia on menetetty. Saimaan järvilohi hiipuu hiljaa pois.  

Ei ainoastaan luonnon monimuotoisuus ole uhattuna. Myös yhteinen terveys on vaarassa, sillä moni ihmisen tämänhetkisistä hyvinvoinnin haasteista on yhteydessä luontoon. Kukaan meistä ei ole irrallaan luonnosta, vaan osa sitä. Ihmistä suojaa kaksi sisäkkäistä biodiversiteetin kerrosta – nyt molempia uhkaa luontokato.  

Luontokontaktien vähentyminen vaikuttaa ihmisen kehon mikrobistoon. Se suojaa meitä monilta sairauksilta. Siten ilmastotoimilla ja luonnon monimuotoisuudella on suora yhteys myös ihmisen terveyteen.

MITEN SAAMME MUUTOKSET AIKAAN

Yhteiseen tavoitteeseen sitoutuminen on edellytys monitahoisen haasteen ratkaisuille. Meistä jokaista tarvitaan viheliäisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tarvitaan tilaa ja avaruutta ajattelulle, vuoropuhelulle ja ymmärrykselle. Tämä tulee esille arvoissamme, asenteissamme ja siinä, kuinka puhumme ja millaisia tekoja ja valintoja teemme.

Meidän on havahduttava huomaamaan, että on luovuttamattoman arvokkaita asioita, joiden puolesta kannattaa toimia, vaikka olisi epäselvää, päästäänkö niiden suhteen perille. On istutettava tammi, vaikka emme itse koskaan istuisi sen varjossa. Kosketus monimuotoiseen luontoon suojaa ihmisten terveyttä ja lisää hyvinvointia monipuolisesti. Ei enää alisteta luontoa, vaan altistutaan luonnolle. Luonto kyllä pärjää ilman ihmistä, mutta ihminen ei ilman sitä.    

TOIMENPITEET 

Käynnissä oleva ilmastonmuutos on ensimmäinen, jonka aiheuttaja on ihminen. Meillä on myös mahdollisuus ratkaista itse luomamme ongelmat. Luontosuhteemme on muututtava, jotta turvaamme luonnon monimuotoisuuden. Samalla varmistamme ja vahvistamme yhteistä terveyttä.  

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon edetessä ihmisten mielipiteet, arvot ja asenteet tulevat muuttumaan. Vastakkainasettelu ja ristiriidat ovat väistämättömiä. Konfliktit indikoivat yhteiskunnan muutosta. Niiden avulla voidaan tunnistaa kipupisteet ja hankauskohdat. Konflikteja ei voida lakaista maton alle, vaan niitä on opittava käsittelemään ennakoivasti ja rakentavasti uusien toimintamallien avulla.

Tarvitsemme uudenlaista ympäristösovittelun ilmapiiriä. Tieto on palvelija. Meistä jokainen voi olla omalla tavallaan aktiivinen ympäristökansalainen. Pohjoissavolaista luontoa voidaan suojella vain Pohjois-Savossa. Luonto ei tunne rajoja, ei kunta- eikä maakuntarajoja.   

Vuoden 2024 PUIJO SUMMIT -tapahtuma

Puijo Summit on vuosittain toukokuussa järjestettävä tapahtuma, joka haluaa herättää keskustelua ilmasto- ja ympäristöturvallisuudesta sekä hyvinvoinnin edistämisestä Pohjois-Savossa. Tämä tapahtuman järjestäjien yhdessä laatima julkilausuma rakentuu visiosta ihmisen ja luonnon yhteisestä polusta, nykytilan haasteiden kuvauksesta ja toimenpiteistä, joilla haasteet ratkaistaan. Julkilausumaa päivitetään vuosittain Puijo Summitissa. 

Yhteisellä polulla ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio.

Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio järjestävät jo kolmannen Puijo Summit -tapahtuman perjantaina 17.5.2024 klo 8.30-15.

Puijo Summit pureutuu ajankohtaiseen One Health –teemaan. One Health – yhteinen terveys kuvaa luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin liittymistä tiiviisti toisiinsa. Tulevaisuusorientoitunut asiantuntijatapahtuma koostuu inspiraatiopuheista ja niiden jälkeen pidettävistä teemapajoista. Tapahtuman pohjalta julkistetaan yhteinen julkilausuma. 

Varsinaisen seminaariohjelman jälkeen järjestämme ilmastokävelyn, joka lähtee Scandic Kuopion edestä,  osoitteesta Satamakatu 1 ja suuntaa Piispan- ja Snellmaninpuistojen kautta torille. Ilmastokävely on kaikille avoin, hyvänmielen tapahtuma, jossa on mukana tanssijoita, musiikkia ja yhteishuudatuksia. Kävely päättyy pieneen musiikkiesitykseen torilla. Kävely lähtee hotelli Scandicin edestä (Satamakatu 1) ja kulkee Piispan- ja Snellmaninpuistojen kautta torille. Kävelyn jatkoksi saa liittyä missä kohti tahansa. Kävelyn tavoitteena on nostaa yhdessä esiin mahdollisuuksiamme tukea niin ihmisten, luonnon kuin eläintenkin hyvinvointia. Sinun tarvitsee tuoda mukaan vain itsesi. Toivomme, että osallistujat eivät tuo omia kylttejä kulkueeseen.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Puijo Summit on suunnattu erityisesti ilmasto- ja ympäristöturvallisuuden, ympäristöterveyden ja hyvinvoinnin parissa toimiville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Puijo Summit on osa One Health for Cities -hankkeen toteutusta. Hanke saa rahoitusta EU:n Urbact IV (2021–2027) Action Planning Network -rahoitusohjelmasta. 

  • Ajankohta: perjantai 17.5.2024 klo 8.30-15 sekä ilmastokävely klo 15.15 eteenpäin.  
  • Paikka: Scandic Kuopio (Satamakatu 1) 
  • Teema: One Health – yhteinen terveys  
  • Juontajat: Kati Vähäsarja ja Jyri Wuorisalo 

Ohjelma 

  • 8.30 Kahvi 
  • 9.00 -9.10 Tervetuloa, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, Kuopion kaupunki 
  • 9.10-9.15 Puijo Summitin vuoden 2024 ohjelma  
  • 9.15-9.45 Jotta hyvä voisi jatkua – toivottava tulevaisuus tehdään tänään, professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto 
  • 9.45-10.15 Luontoaskel – kaikkien terveydeksi, terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen, Itä-Suomen yliopisto 
  • 10.15-10.45 Eläköön elonkirjo – näin pysäytämme luontokadon etenemisen, Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus 
  • 10.45-11.00 Tauko ja musiikkiesitys. Esiintymässä Kuopion Steinerkoulun bändi Lehtisen pojat 
  • 11.00-11.20 One Health 4 Cities – Cities in action for Human, Animal and Environmental Health,  Lyonin kaupungin terveysjohtaja Guillaume Fauvel 
  • 11.20-11.30 Urheiluseura One Health -näkökulman toteuttajana, toimitusjohtaja Toni Saksman, KalPa Hockey Oy 
  • klo 11.30-12.30 Lounas (omakustanteinen)
  • klo 12.30-13 Luontokadosta luontokestävyyteen, pääsihteeri, Jari Luukkonen, WWF Suomi 
  • klo 13-14.15 Työpajat 
  • klo 14.15–15 Yhteenveto työpajoista ja päivän päätös 
  • klo 15.15- Ilmastokävely, kokoontuminen Scandic Kuopion edessä, Satamakatu 1  

Työpajat  

1. Luontoyhteydestä elonkestoa ja hyvinvointia

Millaisia vaikutuksia luontoyhteydellä on hyvinvointiin sekä siihen, millaisia luonto- ja ilmastotoimia ihminen toteuttaa arjessaan? Työpaja aloitetaan ryhmätilassa alustuksella ja yhteisellä keskustelulla, josta jatketaan ulos tekemään harjoitteita. Työpajassa tarkastellaan luontoyhteyden, hyvinvoinnin (resilienssi) ja ilmastotekojen yhteyttä, pohjautuen tutkittuun tietoon ja osallistujien kokemuksiin. Työpajan tuloksista kootaan yhteenveto Pohjois-Savon ilmastotyön viestintäkanaviin.  

Työpajan tarkoituksena on löytää yhdessä arkisia tekoja, jotka eivät kasvata hiili- tai luontojalanjälkeä, mutta joilla voi kohentaa omaa hyvinvointia.  

Fasilitaattorit: Saara Karkulahti ja Sanna-Kaisa Rautio, Pohjois-Savon ELY-keskus    

2. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Dialogikävely planetaarisesta osallisuudesta

Kuljemmeko ympyrää vai sukupolvien ketjussa? Mikä on olemassaolon merkitys ja voiko yksittäinen ihminen vaikuttaa planeetan tulevaisuuteen? Onko tällaisiin kysymyksiin ylipäänsä mahdollista vastata? Tervetuloa kokemukselliseen dialogityöpajaamme, jossa tarkastelemme ihmisen ja luonnon suhdetta Väinölänniemen kaupunkipuistossa rentoutuen.  

Lisätieto: Työpajan keskustelut dokumentoidaan anonyymisti Itä-Suomen yliopiston kestävyysmurroksen tutkimusta varten ja aineistoa hyödynnetään sekä tutkimuksessa että Kuopion kaupungin One Health -verkoston toiminnan suunnittelun tukena.” 

Fasilitaattorit:  

Silja Huttunen, Itä-Suomen yliopisto, Kati Vähäsarja, Tanja Tilles-Tirkkonen, Arto Holopainen ja Minna Kokkonen, Kuopion kaupunki sekä Raisa Leinonen, Savonia-ammattikorkeakoulu 

3. Kansallinen Erätauko-dialogi: Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut 

Ihminen on vain yksi osa luonnon suurta monimuotoisuutta, mutta meillä on voima tuhota tai säilyttää koko monimuotoisuus. Meidän on ymmärrettävä, että yhteiskuntamme pohjautuu kokonaan luontoon ja sen ekosysteemeihin.

Kriisien ja yllätysten ajassa tarvitsemme uusia suuntia ja moniäänistä keskustelua siitä, millaista tulevaisuutta haluamme yhdessä rakentaa. Nyt tehtävillä päätöksillä ja valinnoilla on kauaskantoisia seurauksia. Tulevaisuudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi vain harvojen käsiin.

Puijo Summitin Tulevaisuusvalta ja ekosysteemipalvelut -dialogissa keskustellaan siitä kuka pääsee keskustelemaan ekosysteemipalveluiden tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuina? Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Tulevaisuusvalta on käsite, jolla pääsee kiinni tulevaisuusajatteluun liittyviin vallan kysymyksiin.

Dialogi on osa Kansalliset dialogit -sarjaa, jonka teema keväällä 2024 on Turvallisuus ja luottamus: https://kansallisetdialogit.fi/

Fasilitaattori: Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu